WIE DE JUISTE WERKSCHOEN PAST,
TREKT HEM AAN!
Werkschoenen of veiligheidsschoenen nodig? Welke zijn het meest geschikt voor jouw werk? Bij Op ’t Hof helpen we je graag met het kiezen van de juiste schoen die jou voldoende comfort en veiligheid biedt. We hebben een ruim assortiment schoenen in verschillende maten en uitvoeringen die voldoen aan de geldende normen en wettelijke eisen binnen jouw branche.
ZIJN WERKSCHOENEN VERPLICHT?
In veel werksituaties zijn werkschoenen verplicht. Zeker in de bouw, industrie en techniek vallen veiligheidsschoenen onder de standaard persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook op werkplekken met een risico op slipgevaar, werk met scherpe objecten of bij het verwerken van asfalt is het dragen van veiligheidsschoenen verstandig.
Toch blijkt in de praktijk dat veiligheidsschoenen niet altijd worden gedragen. De meeste argumenten hiervoor zouden zijn dat de schoenen te zwaar zijn of ongemakkelijk zitten. Dat is erg jammer, want een goed passende veiligheidsschoen biedt niet alleen bescherming, maar ook comfort en voorkomt gezondheidsklachten.
WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN NIEUWE WERKSCHOENEN?
Beweging en flexibiliteit: comfort is erg belangrijk. Werk je vaak in een gehurkte of geknielde houding? Kies dan een lage werkschoen die de voet en enkel bewegingsvrijheid biedt.
- De maat: krappe schoenen zijn ongezond en oncomfortabel. Het veroorzaakt druk en wrijving op de huid waardoor eelt, likdoorns, blaren en kloven kunnen ontstaan. Ook kunnen blauwe en loslatende nagels ontstaan of zelfs ingroeiende nagels. Bij te grote schoenen gaat je voet schuiven en zorgt dit voor wrijvingsplekken bij het lopen, blaren, eelt en/of likdoorns.
- Werkomgeving: de werkschoenen moeten bestand zijn tegen allerlei omgevingsinvloeden. Werk je bijvoorbeeld in een natte omgeving? Dan zijn kunststoflaarzen een goede optie.
- Het seizoen: zaken zoals de temperatuur en sneeuw hebben invloed op de schoenen en natuurlijk op je voeten.
- Uitstraling: je werkschoenen moeten wel passen bij je bedrijfskleding.
- De pasvorm: zorg dat de schoen nauw aansluit, maar niet te strak zit.
- Veiligheidsniveau: dit is misschien wel de belangrijkste reden voor de keuze van je werkschoenen.
VEILIGHEIDSNIVEAUS
Bij de keuze voor veiligheidsschoenen is het belangrijk om te letten op de wettelijk vastgestelde veiligheidsniveaus. Werkschoenen zijn in alle mogelijke modellen en designs leverbaar.
- S1 werkschoenen zijn geschikt voor werk in droge omstandigheden. Ze zijn antistatisch en hebben een veiligheidsneus. Liggen er scherpe voorwerpen op de grond? Kies dan voor een S1P werkschoen met een veiligheidszool.
- S2 werkschoenen hebben de kenmerken van S1P, maar zijn daarbij vochtbestendig. Ze zijn geschikt om te gebruiken in vochtige omstandigheden zoals buiten.
- S3 werkschoenen zijn waterbestendige werkschoenen met een veiligheidsneus en veiligheidszool. Dit zijn de meest gebruikte, algemeen inzetbare veiligheidsschoenen.
- S4 en S5 veiligheidsnormeringen hebben betrekking op werklaarzen. S4 werklaarzen hebben een veiligheidsneus en zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof (en daarmee geheel waterdicht)
- S5 werklaarzen zijn S4 laarzen met een extra tussenzool en antislipprofiel
VERSCHILLENDE TYPEN WERKSCHOENEN
Tegenwoordig wordt er steeds meer rekening gehouden met de uitstraling van de schoen. Er wordt niet alleen gekeken naar het praktische. Je draagt je werkschoenen heel wat uren per dag. We hebben werkschoenen voor mannen en vrouwen. Veiligheidsschoenen voor vrouwen zijn niet echt anders dan voor mannen. Ze hebben soms wel een iets andere pasvorm en ondersteuning. Ook zijn ze wat eleganter en lichter. De veiligheidsnormen zijn hetzelfde. Hoge werkschoenen bieden wat minder bewegingsvrijheid, maar geven wel voldoende steun. Lage werkschoenen zijn ideaal als je regelmatig op je hurken zit of moet knielen. In ons assortiment hebben we leren of kunststoflaarzen. Leren laarzen zijn niet helemaal waterdicht. Dan is een kunststoflaars beter. Er is ook nog verschil in werkschoenen met en zonder stalen neus. Maar ook werkschoenen voor speciale werkplekken zoals voor gebruik tijdens het asfalteren. Kom gerust eens kijken!
INLEGZOLEN
Heb je last van vermoeide voeten of regelmatig pijn aan je voeten? Als je elke dag ‘last’ ervaart van je voeten is dat erg vervelend. Maar dat is echt niet nodig.
De meest voorkomende (voet)klachten zijn:
- Scheefstand
- Hielspoor
- Achillespees klachten
- Voorvoet klachten
- Vermoeide benen
Er zijn verschillende voetstanden:
- Holvoet
- Platvoet
- Normale voet
Goede inlegzolen geven meer ondersteuning, meer stabiliteit en meer loopcomfort. Hierdoor voorkom je vermoeidheid en verbetert je lichaamshouding waardoor klachten in de meeste gevallen afnemen of zelfs verdwijnen. Bij het maken van deze inlegzolen is gekeken om een oplossing te bieden voor de meest voorkomende voetklachten.
Door het gebruik van inlegzolen wordt ook de levensduur van je schoenen verlengd.
Als je de keuze hebt gemaakt om inlegzolen te gaan gebruiken gaan je klachten niet direct over. Het kan zijn dat de inlegzolen in het begin wat oncomfortabel aanvoelen. Je lichaam moet ook aan de ondersteuning wennen. Gun je lichaam de tijd en bouw het gebruik van de inlegzolen langzaam op. Vraag onze verkopers om het juiste advies.





Bedrijfskleding, werkschoenen en PBM
Meer weten?
Informeer bij één van de vestigingen.
Online bestelsysteem
- Bestellen binnen budget
- Kosteloze service
- Gebruiksvriendelijk